Vier L re-integratie Partner in Re-integratie en Inzetbaarheid Home | Over Vier L | Kwaliteit | Nieuws | Contact

Nieuwsarchief 2013

Nieuwsarchief 2012

Nieuwsarchief 2011

Nieuwsarchief 2010

Nieuwsarchief 2009

 

Nieuwsarchief 2010

'Blij dat ik aan de slag ben!'

“Het werken heeft heel erg geholpen om mij thuis te voelen in Nederland. Daardoor kreeg ik veel contacten. Mijn aarzeling om Nederlands te praten is eigenlijk helemaal verdwenen.”

Acht jaar woont Gololay Anwari-Askarjar nu in Nederland. Ze is Afghaanse, getrouwd en heeft drie kinderen, waarvan één dochter hier is geboren. Sinds kort heeft ze betaald werk bij Huize Haalwijk, waar ze eerst als vrijwilligster en daarna als stagiaire heeft gewerkt. Vanuit de gemeente - via het reïntegratiebureau Vier L - kreeg ze daarbij begeleiding. “Die begeleiding was heel belangrijk voor mij. Vooral omdat ik toen nog niet goed Nederlands kon praten. Maar daarnaast heb ik ook last van mijn arm, waardoor ik moeilijk kan tillen. Mijn begeleider heeft ervoor gezorgd dat het werk passend werd gemaakt. En zij zorgde ervoor dat het uiteindelijk een vaste baan werd.” Eén van de bewoners, mevrouw Holten van 82 jaar, gaf Anwari-Askarjar het beslissende zetje. Als vrijwilligster wandelde zij altijd met haar. “Zij was degene die zei: waarom kom je hier eigenlijk niet voor vast werken?”

Het werk in het restaurant van Huize Haalwijk vindt ze erg leuk. “Ik vind het contact met oude mensen iedere dag weer boeiend. Ze kunnen heel blij zijn, maar ook heel boos. Ik merk dat zij mij veel afleiding geven, waardoor ik niet de hele tijd aan de oorlogssituatie in mijn vaderland zit te denken. Dat deed ik veel meer toen nog ik thuiszat.”

Kortom, Anwari-Askarjar heeft aan den lijve ondervonden hoe belangrijk een baan is. “Het is misschien wel de beste manier om je plek in de Nederlandse samenleving te vinden, of je hier nu vandaan komt of niet. Achteraf gezien was ik liever nog veel eerder aan de slag gegaan, dan had ik mijn Nederlands ook sneller onder de knie gekregen.”