Evaluatie gratis Ontwikkeladviestrajecten

Gesponsord door de Rijksoverheid, konden alle volwassenen in Nederland, werkzaam of niet, in 2021 gebruik maken van een gratis Ontwikkeladviestraject. Een loopbaancoach geeft dan individuele begeleiding en advies in trajecten waarvan de vraagstelling samen met de kandidaat vooraf wordt vastgesteld.

Die vragen kunnen heel verschillend zijn. Iemand die vast dreigt te lopen in zijn werk, maar niet weet waar het precies door komt. Of iemand die toe is aan een volgende stap in zijn carrière, maar niet weet welke stap de beste is. Of iemand die na een burn-out wel weet wat zij niet meer wil, maar geen idee heeft wat dan wel bij haar past. Of iemand die zijn baan als piloot kwijt is, en waarbij niet zeker is of en wanneer hij nog kan vliegen, maar zo specifiek is opgeleid, dat hij niet weet wat hij dan nog meer zou kunnen op de arbeidsmarkt. En zo zijn er nog vele andere onderzoeksvragen aan de orde.

De inhoud van de trajecten is daardoor bij alle kandidaten verschillend. Daarnaast is er natuurlijk wel een basis, namelijk het onderzoeken van de achtergrond, persoonlijkheid, competenties, kernwaarden en voorkeuren van de kandidaat. Afhankelijk van de vraagstelling en de thema’s die op tafel komen, worden opdrachten uitgezet en besproken, die bredere inzichten geven en de kandidaat verder helpen.

Alle trajecten zijn verschillend van aard en inhoud, en natuurlijk ook het resultaat loopt uiteen. De piloot heeft sollicitatiegesprekken lopen voor hoogwaardig technisch productiewerk bij een groot internationaal bedrijf met voldoende ontwikkelmogelijkheden. De academicus met jarenlange ervaring in het mbo-onderwijs, die na een burn-out 2 jaar op de vrachtwagen heeft gereden, gaat nu beginnen in haar droombaan als opleidingsmanager bij een landelijk opleidingsinstituut. De civiel ingenieur die leegliep in kantoorbanen, heeft zijn eigen zeilboot gekocht, een ondernemingsplan gemaakt en gaat de boot vanaf het voorjaar verhuren. De young potential met grote ambities heeft een mentor gevonden, namelijk zijn regiodirecteur, die hem verder gaat begeleiden in zijn carrière binnen het bedrijf. En een hr-professional heeft na de inzichten van het ontwikkeladviestraject besloten uit de commerciële sector te treden en haar loopbaan te vervolgen in een grote zorgorganisatie.

Conclusie: kandidaten van het Ontwikkeladviestraject krijgen inzicht in hun competenties, werkwaarden en hun drijfveren. Ook krijgen ze zicht op hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Soms worden direct stappen gezet, soms wordt gekozen om op een later moment stappen te zetten, waarbij de richting al wel helder is. Kortom, zoveel kandidaten, zoveel vragen en zoveel uitkomsten.

(Aanmelden voor het gratis Ontwikkeladviestraject is inmiddels niet meer mogelijk.)