Succesverhaal 2e spoor

Eén van onze Re-integratieadviseurs, Bernadette Hammenga, heeft een blog geschreven over een spoor 2 traject.

Een mooi succesverhaal!

Je ziek moeten melden omdat je fysieke klachten hebt, is nooit leuk. Zeker niet als de klachten aanhouden, het niet lukt om achter de oorzaak te komen en elke behandeling die je aangaat niet helpt. Moedeloos zou je ervan worden. Dit overkwam Djoeke, 24 jaar en met veel plezier werkzaam in de gehandicaptenzorg. Na een jaar ziektewet bij haar werkgever kwam het 2e spoor traject in beeld, om te onderzoeken welke mogelijkheden er nog waren met haar beperking. Zo leerde ik haar kennen in mijn rol als re-integratieadviseur 2e spoor.

Wat een leuke meid trof ik! Een sociale, zorgzame en betrouwbare dame, die zich leergierig opstelt, open staat voor feedback, belangstelling toont en positief in het leven staat. En daarnaast enigszins moedeloos als gevolg van haar klachten. Het werk met mensen met een beperking is haar lust en haar leven; ze wil eigenlijk niet weg bij de organisatie waar ze werkt. Inmiddels werkt ze al haar contracturen weer, echter ze kan niet alle werkzaamheden die eigenlijk van haar gevraagd worden. Die doen haar collega’s. Dat frustreert. Djoeke heeft een beperking aan haar handen, waardoor zij de persoonlijk verzorging van de mensen met wie zij werkt niet volledig kan doen.

We gaan aan de slag met het in kaart brengen van haar kwaliteiten, vaardigheden, interesses en werkwaardes. En we praten over haar beperking, haar belemmering die ze voelt en hoe ze hier mee om zou kunnen gaan. Djoeke is leergierig en kijkt met een open blik naar de toekomst. Alles wat ze leert, zuigt ze op en binnen no time is haar blik ook naar buiten gericht. Alsof het zo moet zijn, ontstaat er een vacature bij Wilgenhart die haar moeder op de social media oppikt. Djoeke legt contact, gaat praten, wederzijds wordt een enorme klik gevoeld en een dag meelopen wordt ingepland. Het gaat om een baan als zorgverantwoordelijke, waarbij zij mensen met een beperking begeleid die o.a. in de streekwinkel, camping en B & B werken. Werk met de handen op de rug, wordt gezegd en klinkt uitermate passend voor Djoeke. Vanuit 2e spoor wordt dit proces nauwkeurig begeleid, evenals de detachering die volgt. Deze wordt afgesproken voor 3 maanden en verloopt succesvol. Er wordt aansluitend een arbeidsovereenkomst getekend, Djoeke meldt zich beter en neemt ontslag bij haar oude werkgever.

Een paar maanden na de start bij Wilgenhart, bezoek ik Djoeke op haar werkplek. Volledig senang met haar omgeving en dit onderstreept zij met de woorden: dit voelt helemaal niet als werk. Ik zie haar vrij bewegen tussen de zorgmedewerkers en ze laat mij vol trots het bedrijf zien en vertelt vol plezier over haar werkzaamheden en haar nieuwe baan. En haar klachten? Die zijn er nog, echter ze kan hier prima mee functioneren binnen dit werk. Ziekmelden is er niet meer bij, verzekert ze me.

Tweede spoor betekent zoeken naar mogelijkheden op de externe arbeidsmarkt en ook iemand weer vertrouwen geven en het meedenken in mogelijkheden. Prima geslaagd in dit geval!

Mocht je nieuwsgierig zijn naar Wilgenhart? Het is absoluut de moeite van het bezoeken waard voor hun streekproducten of een nachtje in de B & B of op de camping. www.wilgenhart.nl