Tamara de Rijke – van der Schoor gaat Bedrijfsmaatschappelijk werk preventief inzetten

Met trots kan ik mededelen dat ik in 2020 de opleiding Bedrijfsmaatschappelijk werk positief heb afgerond.

Wat in 2019 begon als een fijne en mooie verdieping, werd uiteindelijk een uitdaging in 2020 door de opkomst van het coronavirus en de bijkomende beperkingen. De combinatie van werken – en nu volledig vanuit huis – kinderen thuis, thuisonderwijs, een partner met een essentiële winkel en ook nog een opleiding die uiteindelijk enkel nog digitaal plaatsvond, was een behoorlijke kluif.

Ik kijk terug op een tijd waarin het behouden van de balans, voor jezelf zorgen, grenzen bewaken en prioriteiten stellen dagelijks terugkomende thema’s waren. Thema’s waarvoor ook een bedrijfsmaatschappelijk werker onder andere aandacht heeft.

De opleiding is een mooie toevoeging aan mijn eerdere opleiding tot verpleegkundige en coach en aan mijn huidige werk als senior-re-integratieadviseur bij Vier L. Vaak begeleid ik cliënten die langdurig zijn uitgevallen en te maken krijgen met een spoor 2 traject in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Veel van deze cliënten hadden al signalen en klachten, dat er sprake was van disbalans.

Binnen Vier L wil ik mij op het gebied van Bedrijfsmaatschappelijk werk graag preventief in gaan zetten, om het welbevinden, de inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers te bevorderen en om uitval en problemen te voorkomen. Tijdens de begeleiding is er ook oog voor problemen in de sociale omgeving van werknemers, zoals wonen, werken en religie. Maar ook voor persoonlijke omstandigheden zoals financiële problemen, scheiding of rouw.

Thema’s die voor werkgevers in de privésfeer liggen en dus lastig zijn om te bespreken. Maar ze hebben wel een sterke invloed op het functioneren. Door Bedrijfsmaatschappelijk werk in te zetten, komt er in een veilige setting ruimte om deze thema’s te bespreken. Ook kunnen waar nodig vervolgstappen worden gezet. Vanzelfsprekend kan de dienstverlening zowel online (via MS Teams) worden aangeboden als persoonlijk (na de huidige lockdown).

Ben je geïnteresseerd geraakt? Laat het weten! Sofie Jansen en ik (Tamara de Rijke – van der Schoor) informeren je graag over de mogelijkheden.